STUARK | Ambachtelijke kwark

PERSOONLIJK VERHAAL.

De liefde, pure smaak, een drukke en gezonde lifestyle, daaruit is STUARK ontstaan. Karim is niet opgeroeid in een boerenfamilie, maar ging vroeger wekelijks met zijn ouders naar de boer voor verse eieren, melk en aardappelen.

Met de melk maakte mijn moeder ‘Ashir’. Dat is een soort Marokkaanse kwark. De melk werd een beetje opgewarmd, daarna werd er karnemelk aan toegevoegd om vervolgens de hele nacht op een warme plek te laten staan. Uiteindelijk werd het wel koud gezet in de koeling. HEERLIJK!


Zoals mijn vader vroeger altijd zei; ‘’Producten van boer naar bord zijn verser en daardoor lekkerder en gezonder. Het voedsel bij de boer is namelijk volledig vers verbouwd zonder chemische toevoegingen’’.

Ik ben dus van kinds-af al helemaal weg van kwark. Het liefst magere kwark naturel. Ik sport veel, dus eet ik elke dag kwark voor het herstel van mijn spieren. Er zijn hier legio lege bakken kwark de prullenbak ingegaan. Na de zoveelste keer rijdend in de auto met een bak kwark tussen mijn benen en een lepel in mijn rechterhand, ontstond het idee om magere kwark in een handige knijpzak te krijgen.

Het verdiepen in kwark begon. Zo ben ik er achter gekomen dat er nogal wat verschil zit in ambachtelijke kwark en ‘fabriekskwark’. De productie van echte kwark (ambachtelijke wijze geproduceerd) duurt namelijk drie dagen en in een fabriek doen ze er ongeveer 5 minuten over. Kwark ontstaat door zuursel en stremsel toe te voegen aan melk. Dat mengsel laat je minstens een dag staan en daarna wordt het in zakken gedaan om uit lekken en roer je het glad. Omdat dit hele proces echter behoorlijk tijdrovend is, heeft de zuivelindustrie een manier gevonden om dit proces te versnellen. In een fabriek wordt er geen stremsel aan toegevoegd, en wordt de kwark niet uitgelekt maar in de centrifuge doorverwerkt. Het overgebleven product wordt vervolgens aangevuld met yoghurt, room of melkpoeder, en dan mag het volgens de warenwet kwark heten. Maar of het ook echt kwark is, daarover kan lang worden gediscussieerd. Ambachtelijke kwark krijgt de tijd om natuurlijk te rijpen en het resultaat is een eerlijk product zonder toevoegingen en vol van smaak. Op-en-top vakmanschap!

 

Al deze ervaringen en research hebben geleid tot het ontstaan van STUARK. Puur en ambachtelijk in een handige to-go verpakking!

STUARK MEMBER

Officiële verkooppartner worden?